Mi mennyi Indiában, Goa-n?

Elsőre mindenki azt gondolná, hogy India milyen olcsó, ami persze igaz is, ha azokat a szolgáltatásokat nézzük, amiket a helyiek is igénybe vesznek. De általában a turisták ezeket messzire elkerülik. Meg persze mindenkinek relatív, hogy mi az olcsó, mert míg nekünk a 100 rupi (400 Ft) a parton egy sörért nem olyan olcsó, addig ha azt vesszük, hogy egy angolnak az 1 Font, neki már nagyon is olcsó.

Szállások

Mint említettem mi 1000 rupát fizetünk a szállásért egy éjszakára, ami ha a 4 Ft / 1 rupia árral számolunk, nem mondanám, hogy olcsó. Biztosan lehet ennél olcsóbban is találni, de ez közel van a parthoz (kb 100m), nyugodt helyen van, teljesen felszerelt és légkondis. India másik részein ez sokkal olcsóbb, de majd ha délebbre megyünk, akkor beszámolok onnan is.

Persze aztán vannak a hiper-szuper csodásan felszerelt szállodák, residency-k, ahol akár 7-8000 rupiát is le kell szurkolni egy éjszakáért.

Éttermek

A parton végig éttermek, „shack”-ek húzódnak, amik meglepetésünkre „tisztábbak” és olcsóbbak, mint a városban lévő társaik, így általában itt szoktunk enni.  Egy kaja, olyan 150 – 200 rupi körül van, egy mindennel megspékelt omlett 100 rupi, egy sör kb 100, míg egy üdítő 30 rupi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABent a városban minden legalább 30-50 rupival drágább a kaják terén. Ami viszont meglepetés volt, hogy sok helyen árulnak steak-et, ami 350-400 rupiért megy. Kérdeztem is az egyik szomszéd angolt, hogy hogy is van ez, hisz a tehén szent állat, azt mondja, Ő sem érti, nem tudja, hogy miből van, de az íze olyan, mint a marhának.

Aztán vannak az útszéli kifőzdék, amik szerintem a legjobbak, ezek azok, amiket a helyiek is gyakran igénybe vesznek, így az áruk is ennek megfelelő. Általában ilyen vega kisütödék vannak, ahol mindenféle finomságot lehet kapni, mint a sült csili paprika, Samosa, leveles tésztába hajtogatott zöldségek meg minden olyan, amiről most még gőzünk sincs, hogy mi, mind ezt átlagosan 10 rupiáért. Aztán van az út szélén álló tojásos sütögetők, ahol egy zsömlébe rakott omlettért kemény 20 rupit kell leszurkolni. De a legjobb a sült kukorica, amit faszénen megsütnek, majd sós, fűszeres citrommal bedörzsölnek, 30 rupiért.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAztán a kicsit jobban felszerelt helyeken árulnak csirkerészeket is. Igen, direkt írtam így, mert néha nem lehet tudni, hogy éppen melyik részét eszed. Van kis csirke szárny, meg van valami csirkerész, bundában kisütve, 10 rupiért, van egész comb tandoori-ban megsütve, 70 – ért.

Vannak aztán még a töménytelen kókuszt árusító bodegák, ahol általában 30 rupia egy kókusz. Mi próbáltuk, de egyikünk sem volt oda érte, így ezt hanyagoljuk. És – amit még nem próbáltunk – az a cukornádból préselt juice.

Zöldség – gyümölcs – élelmiszer

5 rupiért lehet tojást venni, 4 szem paradicsom kb 10 rupi, 3 citrom szintén 10 rupi. A gyümölcsök már kicsit drágábbak, egy nagy fürt banán 60-70 rupi, de itt a banán nem olyan, mint otthon, itt pici, apró, viszont iszonyatosan ízletes. Egy nagyobb fürt szőlő vagy egy mangó 40 rupi míg egy ananász olyan 70-80 is lehet. Persze ez függ attól, hogy hol veszi az ember és elsőre mennyire próbálják lehúzni, mert a turistákat ebből a szempontból nem kímélik. Kicsivel később már rájön az ember, hogy minek mi a rendes ára, és akkor már tudja, hogy meddig kell alkudni, ha kell, mert azért nem mindenhol kell.

general store in indiaBolt szinte minden sarkon van, ezek ilyen kis „general store”-ok, és szinte minden van. Aztán vannak a nagyobb, jól felszerelt, inkább szupermarketek, na ott aztán tényleg minden van, amit csak akarsz, csak meg kell fizetni. Mindenféle import alkoholtól kezdve, az angol és orosz különlegességekig, minden. Az árak rajta vannak a terméken, van egy ún. MRP, vagyis maximális ár, így pontosan lehet tudni, hogy minek mi az ára. Chipseket lehet kapni 5 rupitól egészen 60 rupiáig, kekszek 10 rupi – tól indulnak, de még Oreo-t is lehet kapni 30 rupiért.  A boltban egy 5 literes víz 40 rupi, míg egy dobozos sör 40-50 rupi. Amit viszont hiánycikk, vagy csak nehezen lehet találni, az a jó kenyér. Itt nem nagyon eszik azt a hagyományos értelemben vett kenyeret, így amit lehet kapni 45 rupiért előre csomagolt kenyeret, az olyan is. Néhol lehet venni pitára és zsömlére hasonlító dolgokat, azok egészen jók, csak nehéz fellelni őket. Felvágott csak a nagyobb boltokban van és eléggé horror áron, így ezeket mi is hanyagoltuk.

Közlekedés

Ez egy érdekes kérdés, mert ha azokat a közlekedési módokat veszed igénybe, amit a helyiek, akkor igenis nagyon olcsó. Viszont nem valószínű, hogy bevállalod a 2. osztályú vonatot. Összehasonlítás képen egy 300km-es vonatútra egy 2AC (kétszemélyes, AC-s, külön rész) kb 700 rupi, addig ugyan ez a sima másodosztályon 90 rupi. A vonatra amúgy is nehéz jegyet szerezni, mert hónapokra előre az össze kvótát kiárulják már (legalábbis amilyet Te vennél). A busz is hasonló elven működik, két városrész között kb 15-20 rupi a jegy, de mi nem mertük megkockáztatni! J Nagyobb távolságokra már lehet rendes, légkondis, modern buszra jegyet venni. Pl a Goa-Hampi távolságra egy jegy 1000 rupi, alvós, légkondis. Persze utazási irodáknál minden sokkal drágább és hatalmas a szórás. Erre a jegyre mi 1200 és 1600 rupia közötti ajánlatokat kaptunk.

Közlekedésként mi inkább robogót béreltünk. Egy napra 250 rupit, ehhez még hozzájön a tankolás, egy liter benzin 61 rupi most és mi a 8 nap alatt összesen 400 rupiért tankoltunk, de mentünk is bőven a motorral. Ez persze csak egy kis robogó, de megtalálható a nagy és igazi Royal Enfield is, valamint kisebb Supermoto klónokat is lehet bérelni, persze többért, mint egy Honda Activa. Érdekes még, hogy az Enfield-en kívül nincs nagyköbcentis motor, de nem hogy bérelni nem lehet, az utcán sem látni. Furán néznek ki a Fazer-ek 200ccm-vel!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Please type the characters of this captcha image in the input box