Working Holiday új-zélandi vízumigénylés

 A legtöbb fiatalt leginkább a Working Holiday új-zélandi vízum érdekli, mert ezt a legegyszerűbb kiváltani. Persze egy kicsit lutris is a dolog, mert egyre nagyobb az érdeklődés a Working Holiday új-zélandi vízum íránt, és csak az első 100 sikeres kitöltő kaphatja meg a vízumot. Jobb előre komolyabban felkészülni a dologra, mert tavaly például alig 30 perc alatt fogyott el a 100 férőhely és valószínűleg idén még hamarabb el fog fogyni ez a 100 vízum.

 A Working Holiday új-zélandi vízum az első belépéstől számítva 365 napig érvényes, az igénylés sikeres elbírásálásának napjátol pedig 1 év áll rendelkezésre a belépésre.

 A Working Holiday új-zélandi vízummal lehet dolgozni 1 éven keresztül, viszont az egyik kitétele ennek az új-zélandi vízumnak, hogy egy cégnél maximum 3 hónapot lehet dolgozni. Tehát ha végig akarod dolgozni az 1 évet, akkor legalább 4 helyen kell dolgozzál.

 A munkavállaláshoz szükséges még adószámot, úgynevezett IRD numbert igényelni, de ez már egy másik történet, előbb legyen meg a Working Holiday új-zélandi vízum.

 A vízumigénylés feltételei:

 • Magyarországi útlevél, mely a távozástól számítottan még legalább 3 hónapig érvényes
 • legalább betöltött 18 életév, de nem több mint 35
 • nem lehet gyerekkel érkezni
 • visszaútra érvényes repülőjegy vagy a megvásárláshoz szükséges pénzösszeg
 • legalább 4200 NZD, amely fedezi az itt tartozkódás költségeit
 • meg kell felelni az egészségügyi és egyéb személyi követelményeknek
 • 1 évre szóló biztosítás
 • még nem igényelt előtte Working Holiday Visa-t

A belépéskor tőlünk ezen felül még kértek egy igazolást, hogy az első időben hol fogunk lakni. Ez lehet egy levél egy itteni baráttól, vagy egy Hotel/Motel foglalás, akármi, ami igazolja, hogy van hol aludni az első időben.

A pénzről és a biztosításról az igazolást tőlünk egyáltalán nem kérték, de ez nem jelenti azt, hogy mástol sem fogják.

New Zealand

A Working Holiday vízumigénylés menete

Érdemes előre felkészülni, főleg, hogy valószínűleg eléggé kevés lesz az idő a Working Holiday új-zélandi vízum igénylésére. Ha minden igaz, akkor idén 2015. április 22.-én, helyi, új-zélandi idő szerint 10 órakor nyitják meg az igénylést a Working Holiday Visa-ra, de ezt azért mindenki ellenőrízze. Az időeltolódás elvileg Áprilisban +10 óra lesz, tehát pontban éjfélkor kell nekiállni a Working Holiday új-zélandi vízum igénylésének.

Working Holiday új-zélandi vízumot csak online lehet igényelni, sajnos az igénylési dokumentumot nem lehet előre kitölteni vagy letölteni, így célszerű már előre létrehozni egy felhasználói fiókot az http://immigration.govt.nz/ oldalon, hogy ezzel se menjen már az idő.

Alapvetően a kitöltés nem nagy dolog, személyes információkat kell kitölteni. Fontos, hogy az útlevél mellett a személyi igazolvány is legyen kéznél, mert annak is kellenek az adatai.

A Working Holiday új-zélandi vízumigénylő kitöltése után be kell fizetni online, bankkártyával a vízumigénylés díját, ami tavaly 165NZD volt.  Nem árt, ha az embernek online vásárlásra alkalmas kártyája van (MasterCard, Maestro, Visa, AmEx stb.) és van is rajta elegendő összeg.

Ha az ember sikeresen kifizette a díjat, akkor az elvileg azt jelenti, hogy benne van a 100 főben. Ez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan megkapja a vízumot, sőt, ha valamiért elutasítják, akkor a vízumigénylési díj sem jár vissza.

Mivel Magyaroszág nem TBC mentes ország, így szükséges egy tüdöröntgent csatolni az igényléshez. Ezt már elég később beadni, pontosan 20 egymást követő napja van az embernek arra, hogy kitöltesse az INZ1096-os nyomtatványt, de erről majd kap bővebb tájékoztatást a bevándorlási hivataltól.

Fontos, hogy ezt a tudőröntgent Magyarországon csak egyetlen helyen, Budapesten a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Clinical Centre-ben lehet elvégeztetni. (Dr Zoltan Borocz, Dr Andras Masszi +36 30 9545 267).

A leletet nem lehet online beadni, postázni kell Új-Zélandra, tehát a 20. napra meg kell érkezzen az egész minden Aucklandba, ami legalább 1 hét.

Ha minden megvan, akkor jó esetben online értesítik az embert a Working Holiday új-zélandi vízumigénylés sikerességéről. Innen már nincs más hátra, mint megvenni a repülőegyet és indulhat az új-zélandi kaland.

Bővebb információt a Working Holiday új-zélandi vízum igényléséről a bevándorlási hivatal oldalán lehet találni, egyben itt is kell majd elindítani a Working Holiday új-zélandi vízum igénylését is.

http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/hungaryworkingholidayscheme.htm

Mire jó a Working Holiday új-zélandi vízum?

Alapvetően arra találták ki, hogy az ember nyaraljon, de mellette dolgozzon is, tehát hogy kb amit pár hónap alatt megkeresel, azt el is költsd itt nyaralásra, utazásra stb. A munkavállalásról majd egy másik bejegyzésben írok, mert az nem ide tartozik.

Ha ez a célod, hogy nyaralj és közben dolgozz, akkor tökéletes ez a vízum, mert gyümölcsöt szedni, idénymunkában résztvenni megfelelő.

Ha kicsit komolyabbak a szándékaid, akkor már azért lehet, hogy gondban leszel ezzel a vízummal, mert eléggé sokan rögtön elutasítják az olyanokat, akik Working Holiday új-zélandi vízummal jönnek. Mondjuk minden országra mások a szabályok és sokan nem tudják, hogy van ez a 3 hónapos korlát a Magyarokra, tehát ezt azért nem kell annyira hangoztatni, de tény, hogy attól, hogy van egy Working Holiday új-zélandi vízum a kezedben, még nem jelenti azt, hogy egyből munkád is lesz.

Ha a szakmád rajta van a hiányszakma listán, akkor ez a vízum arra jó, hogy elindítsd az egész munkavállalási folyamatot és addig is, amíg elbírálás alatt vagy, tudsz dolgozni, ami azért nem hátrány, mert a vízum igénylés akár 25 napig is eltarthat.

Alapvetően az egész munkavállaláshoz hozzá tartozik, hogy ha nem vagy rajta a hiányszakma listán, akkor nem lesz könnyű dolgod, de majd részletesebben megpróbálom ezt az egészet összefoglalni egy másik bejegyzésben.

You may also like...

1 Response

 1. 2015-03-07

  […] Készítettem egy bővebb összefoglalót a Working Holiday vízumról, így akit érdekel, az ITT el tudja […]