Elköltöztünk

Az elmúlt hónap igencsak sűrűre sikeredett, eléggé felgyorsultak az események. Előtte csak éltük a dolgos mindennapjainkat, de a múlt hónap az már más volt, hisz megtettük az első lépéséket az itteni letelepedés felé. Bizony. Mert úgy döntöttünk, hogy egy pár évig itt maradunk Új-Zélandon. Nem mondom, hogy itt akarok megöregedni, de az elkövetkezendő évekre jó lesz itt nekünk.

Nem akartunk most költözni, a terv az volt, hogy meg 1-2 hónapig valahogy kihúzzuk a jó kis 9 m2-es szobában, de aztán egyik nap elegem lett és elkezdtem kiadó lakásokat, házakat nézni, hogy mégis lássam, hogy mik a lehetőségek.

Thordon

Mindenféleképpen Thordon-ba akartunk költözni, hisz Szandrának a munka miatt ez lett volna a legideálisabb. Nekem mindegy, hiszen ingáznom kell Lowe Huttba. Thordon-ról tudni kell, hogy eléggé kicsi városrész, így ebből kifolyólag a lehetőségek száma is kevés. Arról nem is beszélve – és ez egész Új-Zélandra igaz -, hogy az európai viszonyokhoz képest a lakások, házak többség borzalmas állapotban van, dohosak, penészesek, szigeteletlenek, a fűtést csak hírből ismerik. Szerencsénkre találtunk a képek és a leírás alapján egy számunkra ideális lakást. Másnap hajnalban munka előtt arra motorztunk, hogy megnézzük a környéket, majd délután foglaltam is egy időpontot, hogy megnézzük belülről is. Szandra egyből beleszeretett és az itteni átlaghoz képest tényleg normális volt. Az egyetlen hibája a parkoló hiánya volt, de ezt még valahogy megoldottam volna, hisz csak a motort kell biztonságba tudni. A lakás két hálós volt egy nagyobbacska hátsó “udvarral” a második emeleten, alul pedig egy fodrászat üzemel, ami jó, mert legalább alulról kap valami kis meleget.

A hely “különlegessége”, hogy közvetlenül a Miniszterelnök úr háza alatt van. Érdekes, hogy sehol egy hatalmas betonkerítés, sehol egy biztonsági szolgálat, nyoma sincs annak, hogy az ország első ember él ott. Itt igaz a mondás, hogy a politikus is ember.

A végén aztán úgy alakult, hogy nem kaptuk meg a lakást, így le is tettünk arról, hogy akkor szeptember előtt elköltözzünk. Arra azért rájöttünk, hogy nehéz lesz teljesen felszerelt és berendezett lakást találni, igy a következő hétvégén elmentünk a Briscoes-ba, a helyi Ikea-ba és bevásároltunk egy csomó mindent, hogy ha egy nap végre elköltözünk, akkor legalább legyen miből enni meg inni és legyen miben aludni.

Persze nem hagyott nyugodni a dolog, és az eddigi kétszobás lakások helyett elkezdtem egyszobásakat is nézni, hátha akad valami. Találtunk is Szandra munkahelyének a háta mögött egy nagyon kis aranyos lakást egy modern épületben. Egyszobás, teljesen berendezett, teljesen felszerelt – jó, hogy előző hétvégén bevásároltunk egy csomó mindent. Még a motornak is találtam volna helyet az udvaron, így úgy döntöttünk, hogy ha más nem, legalább egy fél évre odaköltözünk.

Khandallah

Persze azt már megtanultuk, hogy egy lehetőség nem lehetőség a lakáskeresésben, szóval folytattam a keresést, de kénytelen voltam egyre nagyobb körben keresni, egyre messzebb a belvárostól. Így akadtunk egy Khandallah-i házra. Khandallah-ról már itt írtam, kb ez az itteni Rózsadomb, szóval eléggé jó környék. A ház felújított, valamennyire szigetelt, dupla üvegezésű ablakok, fatüzelésű kályha. Azt hittük, hogy ilyen lakás nem is létezik itt. Megbeszéltük, hogy végül is nem lenne rossz, kicsit ugyan messzebb van, Szandrának mindenképpen ingáznia kell, de a vasútállomás eléggé közelinek tűnt, szóval nem megoldhatatlan, a környék viszont sokmindenért kárpótól.

Az új otthonunk

Az új otthonunk

Gyorsan foglaltam is egy időpontot az ingatlanosnál, hogy ha még sem jó – mert láttunk már ilyet – akkor azért a belvárosi kis egyszobást még ki tudjuk venni. A megbeszélt időpontra oda mentünk, de az ingatlanos csak nem akart jönni. Felhívtam őket, hogy mégis merre vannak, így kiderült, hogy valamit elbénáztak és másnapra lett beírva a naptárjukba. Hát mondom szép, de mi nem igazán tudunk máskor idejönni, szóval ha már itt vagyunk, akkor jó lenne, ha elintéznék, hogy gyorsan körbe tudjunk nézni. Szerencsére ezt megoldották és a lakó, aki mint kiderült a tulajdonos, csak ezt nem akarták nekünk elmondani, körbe is vezetett minket a házban. Már az első két perc után tudtuk, hogy jó helyen járunk, ez az, ami nekünk kell. A végén a garázs már csak hab volt a tortán, mert akkora, hogy egy autó és a motor is bőven elfér benne. Szerencsnénkre jól elbeszélgettünk a tulajdonossal – ami itt fontos, mert ez alapján a benyomás alapján döntik el, hogy megkaphatjuk-e a házat vagy sem – és láttuk rajta, hogy neki is szimpatikusan vagyunk, így mondhatni nyeregben éreztük magunkat.

Még aznap este kitöltöttük a kérvényhez szükséges papírokat, majd két napra rá már kezünkben is volt az aláírt szerződés, költözhetünk.

Egy baj volt a házzal, méghozzá, hogy teljesen üres volt, tehát volt kb. másfél hetünk, hogy mindent – vagyis legalább a legszükségesebbeket – megvegyük és beköltözzünk, amit viszont egy másik bejegyzésben írok le, mert nem is mi lettünk volna, ha minden simán megy!

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Janika szerint:

  Nagyon szep helyen van . ” En is igy kezdtem aztan mart ott vagyok,hogy megvettem a kis lakasom !! Remélem nektek is ossze jon !! Oleles nektek !!

  • fentosi szerint:

   Gondolkodtunk mi is ezen, de olyan sok a jarulekos koltsege a hazvasarlasnak, hogy csak olyan 15 ev mulva fordul at pozitivba a merleg. Es ki tudja hol leszunk akkor mar! 🙂

 2. Zsolt szerint:

  lehet-e nyelvtudás nélkül is megmaradni ? Mennyire nehéz az élet arra felé, hány éves korig engednek be az országba?

  • fentosi szerint:

   Szia, nyelvtudas nelkul itt is nagyon nehez. Az elet jo, persze itt is dolgozni kell. Beengedni barkit beengednek turista vizummal, a munkavallalasinak sincs azt hiszem ilyen jellegu feltetele, sokkal inkabb fontosabb, hogy legyen egy jo szakmad, ami rajta van a hiany szakmak listajan!

 3. szabi szerint:

  Sziasztok.gratula a kinti sikeres eletetekhez kiralyok vagytok.enis tervezem a hogy kimenjek Ujzelandra ha tudnatok barmijen uton segiteni egy weboldalal,barmivel azt nagyon szepen koszonem☺

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Please type the characters of this captcha image in the input box